Loading...
Η παράδοση των Άνδεων2019-11-09T14:41:01+02:00

Project Description

Η πνευματική παράδοση των Άνδεων έφτασε στο απώγειό της κατά τη διάρκεια της αυτοκρατορίας των Ίνκα, μεταξύ 1100-1532 μ.Χ. Η αρχαία παράδοση διατηρήθηκε ζωντανή κατά τα 500 χρόνια της κατοχής των Ισπανών κατακτητών, και μεταφέρεται προφορικά από γενεά σε γενεά στο Περού.
Η παραδοσιακή διδασκαλία των Ίνκα είναι μία πνευματική τέχνη, και δεν αποτελεί θρησκευτικό δόγμα. Είναι μια παράδοση που διδάσκει τους «πνευματικούς καλλιτέχνες» πώς να αλληλεπιδρούν με τον κόσμο της ζωντανής ενέργειας. Δεν έρχεται σε σύγκρουση με θρησκευτικά «πιστεύω» ή θρησκευτικές πρακτικές και μπορεί εύκολα να ταιριάξει με άλλες παραδόσεις. Είναι απλή, ευέλικτη, προσωπική πορεία ζωής και όχι μηχανική επανάληψη μιας διδασκαλίας. Είναι μια γηγενής παράδοση που τιμά τη Φύση και βασίζεται στην αντίληψη ότι ο κόσμος είναι φτιαγμένος από ζωντανή ενέργεια.

aiinyΛίγα λόγια για το Άϋνι, τον νόμο της Ανταπόδοσης

«Όποτε υπάρχει μια εμφάνιση του Βιρακότσα στον κόσμο, όταν εμφανίζεται σε κάποιον, έχει πάντα ένα πράγμα να πει: Ayni Nakuichis (Να Ασκείς το Άηνι).
Το Άηνι για τους Ίνκας, είναι η μόνη εντολή – μια συμβουλή του θεού για το τί να κάνουμε, και αυτή είναι η μόνη εντολή για εμάς. Όταν λέει “να ασκείς το άηνι”, στην ουσία εννοεί “να εξασκείς την αρχή της ανταπόδοσης”. Γιατί τα πάντα στην πραγματικότητα μπορούν να ιδωθούν ως μια ανταλλαγή. Όταν σκέφτεσαι με βάση αυτή την αρχή, μπορείς να δεις πόσο καλύτερη γίνεται η ζωή”.
(Iván Núñez del Prado, Athens 2013)

Ο νόμος της Ανταπόδοσης είναι ένας φυσικός νόμος, είναι ο τρόπος με τον οποίο το Σύμπαν επικοινωνεί και εργάζεται. Μας υπενθυμίζει πως όταν προσφέρεις γενναιόδωρα, τότε θα λάβεις γενναιόδωρα. Όταν η πρόθεσή σου δεν είναι καθαρή, τότε θα πρέπει να διαχειριστείς τις συνέπειες της μη καθαρότητας.
2390b0_d00ac7fc983c4c488a791ae978b999a4“Όταν προσφέρεις, ανοίγεις στον εαυτό σου την δυνατότητα να λάβει κάτι πίσω. Αν μαθαίνεις να δίνεις και να λαμβάνεις, τότε η ζωή σου θα είναι καλύτερη. Γιατί η ανταπόδοση, φέρνει ποιότητα στη ζωή μας”. … “Ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε το ayni είναι ο ίδιος με τον οποίο θεωρούμε την βαρύτητα: δεν μπορείς να τον αποφύγεις. Πάντα δουλεύει, πάντα. Αν αφήσεις κάτι να πέσει, μπορείς να είσαι βέβαιος ότι θα πέσει κάτω. Με τον ίδιο τρόπο, κάθε φορά, ό,τι δίνεις από την ενέργειά σου, πάντα βρίσκει τον δρόμο πίσω προς τα εσένα. Πάντα θα λαμβάνεις από το σύμπαν αυτό που προσφέρεις. Γι’ αυτό και η εντολή μας είναι Να Εξασκείς το Ayni, Να είσαι Συνειδητός στο Ayni. Αν έχεις επίγνωση, αν το παρατηρείς, θα δεις ότι κάθε φορά αυτό που κάνεις θα επιστρέφει σε εσένα. Να είσαι σε επίγνωση, γιατί οι πράξεις σου είναι αυτές που το ενεργοποιούν, όχι αυτό που σκέφτεσαι. Η ποιότητα των πράξεών σου καθορίζει και την ποιότητα των ενεργειών που θα λάβεις από το σύμπαν. Οπότε αν κάνεις κάτι όμορφο, φωτεινό, ελαφρύ, τότε αυτό θα επιστρέψει σε σένα σαν κάτι φωτεινό και ευχάριστο. Αλλά στον δρόμο προς τα εσένα, θα μεγαλώσει – αυτή είναι ακόμη μια ποιότητα του ayni: μπορεί να κάνεις κάτι μικρό, αλλά αυτό που θα λάβεις στο τέλος πίσω θα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που έκανες. Και δουλεύει τόσο με ελαφριά όσο και με βαρειά πράγματα. (…). Γιατί όλα πηγαίνουν εκεί που υπάρχει κίνηση: αυτό λέει το ayni“.

Kausay Puryi: Βαδίζοντας στον Κόσμο της Ζωντανής Ενέργειας

Kausay Puryi σημαίνει “βαδίζοντας στον κόσμο της ζωντανής ενέργειας”, και αντιπροσωπεύει την Παράδοση των Άνδεων. Η kausa (ζωντανή ενέργεια) μοιράζεται μέσα στους τρεις κόσμους: τον hanaq pacha (τον ανώτερο κόσμο, την κατοικία του μεταφυσικού θεού), τον kay pacha (τον κόσμο που γνωρίζουμε, το φυσικό πεδίο), και τον uju pacha (τον κατώτερο ή εσωτερικό κόσμο). Η δύναμη, χαρακτηρίζεται ως η ικανότητα να ζεις μέσα στην kausa, να βρίσκεσαι σε συνεχή ανταλλαγή με τον νόμο του Ayni (της ανταπόδοσης).
LA-CHAKANAΗ Kausa όμως είναι η ενέργεια που μοιράζεται. Δεν είναι αποκομμένη από την έννοια του Ayni. Υπάρχει μέσα στην Κοσμική Μητέρα (Pachamama) γιατί είναι ζωντανή. Η γη παράγει και προσφέρει, γιατί ο άνθρωπος δουλεύει στην γη.
Η λεπτή, καθαρή, ελαφριά, φωτεινή ενέργεια ονομάζεται Sami (νέκταρ), και -όπως και η συνειδητότητα του νόμου του Ayni– βρίσκεται αποκλειστικά στο hanaq pacha, αναμεμειγμένη με βαρειά ενέργεια στο kay pacha, και λιγότερο στο uju pacha. Η βαρειά ενέργεια ονομάζεται Jucha και είναι το αποτέλεσμα της άρνησης, της συσσώρευσης, το σταμάτημα της ροής. Δεν υφίσταται ως έννοια του “κακού”, αλλά ως ατυχής έλλειψη ροής της ενέργειας. Είναι η ενέργεια που δεν είναι συμβατή προς εμάς.
Η κοσμοθεωρία της Ανδινής Παράδοσης, της Παράδοσης των Ίνκα, είναι πολύ ενθαρρυντική για την ζωή… Γιατί όπως αντιλαμβάνεται κανείς, όταν αναγνωρίζεις το πρόβλημα, τότε πολύ εύκολα διαχειρίζεσαι την λύση του.

HATUNtaqeViracocha

Taripay Pacha: Η εποχή της προφητείας των Ίνκας

Taripay Pacha είναι η εποχή της μεγάλης μετάβασης. Είναι η συνάντηση με τον Εαυτό μας, η εποχή της αφυπνισμένης συνειδητότητας, η εποχή της προσωπικής εξέλιξης. Εισέρχεσαι σε αυτήν με όλο σου το Είναι, εισέρχεσαι σε αυτήν σε πλήρη αρμονία με το Όλον. Η προφητεία συμβολικά αναφέρει ότι είναι η εποχή όπου ο αετός του βορρά θα πετάξει μαζί με τον κόνδορα του νότου, η εποχή όπου θα συναντηθούμε και πάλι. Ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει ότι η διαδικασία της μετάβασης και εφαρμογής της νέας αυτής εποχής, ξεκίνησε το 2012.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο don Juan και ο Ivan στο Hatun Karpay του 2014 στην Αθήνα:
“Αναμένουμε να φτάσουν έξι άνδρες στο 5ο επίπεδο, και έξι γυναίκες και θα εμφανιστούν στα δώδεκα ιερά του Περού. Αυτή η ομάδα θα συναντηθεί στον ναό του Βιρακότσα και κατά τη συνάντηση δύο άτομα θα προωθηθούν στο 6ο επίπεδο, το επίπεδο του φωτισμένου. Μια γυναίκα και ένας άντρας. Και αυτοί θα είναι οι δύο νέοι Ίνκα και Κόγια. Αυτό είναι ενδιαφέρον, γιατί υπάρχουν πολλές παραδόσεις που αναμένουν φωτισμένους ανθρώπους να εμφανιστούν, αλλά όλες αυτές οι παραδόσεις αναμένουν έναν άντρα να φωτιστεί. Εμείς ψάχνουμε και προετοιμάζουμε και προσπαθούμε, να ενεργοποιηθούν ένας άντρας και μια γυναίκα. Όσο γνωρίζω είναι η πρώτη προσδοκία για μια γυναίκα φωτισμένη. Και αυτό θα συμβεί σε μια συνάντηση στο ναό του Βιρακότσα, τον αρχαίο ναό του μεταφυσικού θεού. (…) Και δεν περιμένουμε, υπάρχει μια διαφορά. Προετοιμαζόμαστε. Αυτό που κάνουμε είναι μια υποστήριξη για την άφιξη αυτού που έρχεται. Είναι μια σημαντική διαφορά. Δεν αναμένουμε την δευτέρα παρουσία εμείς, εμείς προετοιμαζόμαστε για την επιστροφή του Ίνκα. (…) Προετοιμαζόμαστε με τέτοιον τρόπο ώστε να καλυτερεύουμε τον εαυτό μας, να είναι σε ένα ανώτερο επίπεδο, και ο τρόπος της προετοιμασίας είναι να κινηθούμε εμείς προς αυτή την κατεύθυνση”.

INCAtraditionPROFITIAΜια συμβολική εικόνα σχετική με την προφητεία: Ο ήλιος (Inti) με την μορφή του αετού, ξεκουράζεται
πάνω στην πλάτη του πούμα (Γη), που στέκεται πάνω σε ένα φίδι (Γαλαξίας). Ο αστρονομικός
συμβολισμός μας οδηγεί στην ευθυγράμμιση του Γαλαξία με την Γη και τον Ήλιο, κάτι που συνέβη
στις 21 Δεκεμβρίου του 2012.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΜΑΣ …

Juan Nuñez del Prado. Ανθρωπολόγος, ακαδημαϊκός. Μελέτησε την παράδοση των Ίνκας της πατρίδας του, την δομή της πολιτείας και την πνευματική κοσμοθεωρία, από τους απ’ ευθείας απογόνους τους. Ξεκίνησε να διδάσκει την παράδοση αυτή στην Δύση, πάνω από είκοσι χρόνια πριν και είναι ο πρώτος δάσκαλος (μαζί με τον Iván) που έκανε γνωστή αυτή την αρχαία παράδοση σε χώρες εκτός της Νότιας Αμερικής.

Iván Nuñez del Prado.  Μηχανολόγος Μηχανικός. Έλαβε την πρώτη του μύηση στην Παράδοση των Άνδεων στα επτά του χρόνια και μαθήτευσε κοντά στους μεγαλύτερους δασκάλους της. Για πάνω από είκοσι χρόνια διδάσκει την Παράδοση στο Περού και σε όλο τον κόσμο.

inkas-768x467

Προτεινόμενα άρθρα

Δημοσιεύσεις που μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Do it like a Paqo!

Το Do it Like a Paqo είναι ένας κύκλος μαθημάτων του Incas Tradition School in Hellas, του DivineNEKTAR. Πρόκειται για μια σειρά ωριαίων (διαδικτυακών) μαθημάτων, που έχουν σκοπό

Η Γαία Υποδέχεται την Πατσαμάμα

Η Γαία Υποδέχεται την Πατσαμάμα 10-22 Μαρτίου 2020 Μετά από αιώνες αναμονής, θα ανάψουμε την ιερή φωτιά της Γαίας, στην Αθήνα. Ήρθε η ώρα να αφήσουμε τις προσφορές

Μεγάλη Μύηση, Περού 2019

HATUN KARPAY είναι η Μεγάλη Μύηση, μια σειρά από τελετουργίες - πρακτικές που δίνονται από τον ιερέα-δάσκαλο προς τον μαθητή paqo, της παράδοσης των Άνδεων. Η σειρά των

Θεραπευτικές Μέθοδοι των Άνδεων

23-24 Ιουλίου 2016. ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΝΤΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ των θεραπευτικών μεθόδων των Άνδεων, όπως εφαρμόζονται από τους απογόνους των Ίνκας. Παραδοσιακές μέθοδοι, χωρίς προσμίξεις με νεωτερισμούς. Μετά το πέρας

Εμείς οι Έλληνες έχουμε τόσο μεγάλη παράδοση! Γιατί να ασχοληθούμε τώρα με την Ανδινή παράδοση; Υπάρχει λόγος;

περισσότερα

Ίνκας… Στο Περού της Νότιας Αμερικής, σημειώνεται ένας από τους αρχαιότερους πολιτισμούς, αυτός του Καράλ.

περισσότερα

Σχολείο της Παράδοσης των Ίνκας στην Αθήνα. Το δεξί μονοπάτι, το μέσο μονοπάτι και το αριστερό μονοπάτι.

περισσότερα